Fasya ( Fascia) terimini dünyada ilk kez Antonio Scarpa ( 1752-1832) karın duvarındaki Scarpa Fasya( Scarpa’s Triangle) yı tarif ederek kullanmış.Daha sonra cerrah Giuseppe Sterni( 1876-1919) Superfisiyal  fasya’( Yüzeyel fasya) yı tanımlamıştır.

1983 de Uluslararası Anatomik Terminoloji Komitesi ,Yüzeyel fasya ve derin fasya olarak isimlendirmiş.Sonra kas sisteminin fasyasını; epimisyum,perimisyum ve endomisyum olarak bu tanıma dahil edilmiştir.

Genel olarak Konnektif doku dendiğinde fasya,kemik,tendon,ligament,kartilaj,adipoz( yağ) doku,damar ve lenfleride içeren geniş bir tanımdan bahsedilir.Kan bile konnektif dokudur. Fasya vücudun en büyük konnektif dokusudur.İnsan vücudunda yayılmış olan konnektif dokunun yumuşak doku komponentidir.

Dünyada ilk Uluslararası Fasya Araştırma Kongresi( International Fascia Research Congress) 2007 de Harward tıp fakültesinde ,ikincisi 2009 da Amsterdam da düzenlenmiş.2012 de Vancouver ,Kanada da yapılan 3.Fasya kongresinde Fasyanın geniş bir tanımı yapılarak ‘’Fasya,sadece endomisyum,perimisyum,epimisyumun kas fasyası değil,insan vücudunda tepeden topuğa kadar uzanan,derinin altından kemiklere kadar tüm doku katmanlarını birbirinden ayıran,bir arada tutan ve belli oranlarda birbirleri üzerinden kayarak bağımsız hareket etmelerine izin veren, üç boyutlu entegre bir yapıdır ‘’ denmiş ve vücuttaki tüm yapıları;bağlar,tendonlar,eklem kapsülleri,kemikler,organlar,sinir katmanları,merkezi sinir sisteminin çevresi,bronşiyal yapılar ve karın mezenteri dahil onları kaplayan,örten,koruyan ve destekleyen yapı  Huijing ve Langevin,2009)tanımı da bir öncekine  ilave edilmiştir.

2015 de Washington DC’ deki 4. Fasya kongresinde Fasyanın tanımı tekrar tartışma konusu olmuş ve Prof.Carla Stecco ‘’ Fasya,kasları ve diğer iç organları bağlamak,kaplamak ve ayırmak için cildin altında oluşan bağ dokusunun bir kılıfı,örtüsü yada çok sayıda parçalanabilir kümesidir’’ tanımını açıklamış. Buna karşılık Prof.Jean-Claude Guimberteau’’Fasya,dinamik hareket  ve kayma kapasitesine sahip,insan vücudunun birincil ağını oluşturabilen bir multimikrovaküler kollajenik emici sistem’’ olarak tanımlamıştır.

Yapılan istatiksel araştırmalarda, Fasya hakkında 1970 lerde sadece 200 kadar bilmsel yayın bulunurken,2005 den sonra sağlık ve patalojide fasyanın önemi anlanmaya başlamasıyla beraber her yıl 200 artarak 2010 lar da 1000 kadar bilimsel yayın bulunmuştur.Halen büyük bir hızla devam etmektedir.

fascia-2

[Sassy_Social_Share title=”Bu Yazıyı Paylaşın” count=”1″ total_shares=”ON”]

5 5 votes
Article Rating
Yorumlardan Haberdar ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Düşüncelerinizi Paylaşmak istermisiniz?x